Pločice u vašem vrtu

Pločice za eksterijere
Došlo nam je proljeće, a s njime i želja da više vremena provodimo na otvorenom. Kako bi na terasi ili balkonu maksimalno uživali, bitno pitanje predstavlja stanje podnih obloga koje krase taj prostor.
Kako bi mogli razvući ležaljku ili postaviti sjedeću vrtnu garnituru i tako se prepustiti čarima lijepog vremena, potrebno je urediti ravnu i čvrstu podlogu. Na terasi ili balkonu to će vam omogućiti kvalitetne i lijepe keramičke pločice. Od njih očekujemo da se tijekom ljeta lako održavaju i čiste, dok bi nam u jesen i tijekom zime trebale pružiti sigurnost i pouzdanost kretanja. Pločice ne bi smjele biti klizave za kišnih dana, a prilikom spuštanja temperature ispod ništice zimi, ne smije doći do njihovog pucanja.
Vanjske pločice stoga moraju biti otpornije na vremenske uvjete od unutarnjih, pa im je i cijena nešto veća, no prava je razlika u vrsti materijala od kojeg su izrađene. Razlika je dakle u upijanju vlage, dok izgledom odnosno površinskim dekorom to mogu biti dvije potpuno jednake pločice. Klinker pločice su vanjske pločice, izrađene od gline, no njihova se čvrstoća postiže posebnom termičkom obradom.
Klasa u kojoj su izrađene, posebno je bitna kod pločica namijenjenih za eksterijer. To znači da duljina stranica svih pločica mora biti jednaka u desetinku milimetra, kako kod njihovog postavljanja ne bi bilo problema, to jest kako bi širina fuga između pločica bila svugdje jednaka. U drugoj klasi dopuštena su odstupanja i do 3 milimetra. Ako su pravilno postavljene, čvrstoća pločica ne ovisi o njihovoj debljini.
vanjske_plocice_2vanjske_plocice_4vanjske_plocice_3
Zbog toga je postavljanje vanjskih pločica najbolje prepustiti majstoru s iskustvom, jer bi u protivnom i najkvalitetnije pločice mogle predstavljati bačen novac. Majstor bi trebao imati profesionalan alat za postavljanje vanjskih pločica, a kako lom ne bi bio veći od 10%. Inače, toliko je pločica poželjno kupiti više od kvadrature površine koju namjeravate oblijepiti.
Bitan je i izbor ljepila i fugir mase za vanjsko postavljanje, koji zbog temperaturnih promjena i izloženosti atmosferskim utjecajima moraju biti fleksibilni. Za postavljanje pločica treba nam 3 do 5 kilograma ljepila po kvadratu površine dok je za fuge između pločica dovoljna desetina tog iznosa.
Najveći je problem odabrati pločicu koja će biti dovoljno hrapava, kako površina izložena vlazi ne bi bila skliska, a da istovremeno omogućava lako održavanje. Izbor se, osim prema dekoru i boji, svodi na pločice s keramičkom glazurom i neglazirane koje su izrađene od mljevenog kamena ili porculana, otporne na habanje i mehanička oštećenja.
Velik je izbor boja, dimenzija i dezena vanjskih pločica, od onih dekorativnih i mozaičnih, pa do pločica koje imitiraju izgled prirodnog kamena ili drvene podne obloge. Ponuda je uistinu široka, zahvaljujući čemu se pločice lako međusobno kombiniraju te tako stvaraju izuzetno dekorativne površine.
 Izvor:dom2.hr

Popularni postovi