Ljepota i egzotika orhideje

Ljepota i egzotika orhideje
Egzotičan i profinjen cvijet orhideje od davnina simbolizira ljubav i romansu. Njezinom korijenju pripisuju se afrodizijačka svojstva. Za orhideju kažu i da je cvijet uspješnih ljudi, a kako ju uspješno uzgojiti, saznajte u nastavku.
Svojom ljepotom i raznolikošću koju može zahvaliti brojnosti vrsta, orhideja oduševljava već stoljećima. Do sada je otkriveno oko 30 tisuća vrsta orhideja, a još toliko ih tek predstoji otkriti ili će nastati križanjem do sada poznatih vrsta. Bogate su i bojama: od snježno bijele, žarko žute, ljubičaste do krvavo crvene i boje blata, orhideje cvjetaju u svim nijansama. Posebno cijenjene zbog svoje ljepote i krhkosti, ove prekrasne biljke ugrožene su krčenjem šuma i kultiviranjem zemljišta Kolumbije i Brazila, gdje su im prirodna staništa.
Orhideje su na glasu kao vrlo osjetljive i teške za uzgoj. Traže visoku vlagu zraka i dovoljno svjetlosti. Najbolje ih je smjestiti na prozor kako bi dobile dovoljno svjetla, no treba izbjegavati izravne sunčeve zrake. Ako je zrak u prostoriji suh, biljku treba staviti na podložak ispunjen vlažnim glinoporom, ali nikako ne smije cijelo vrijeme stajati u vodi.
orhideja_2orhideja_5
Orhideje su vrlo specifične po pitanju zalijevanja koje se vrši natapanjem. Tegla se potapa u posudu s vodom i ostavlja 4 do 8 sati kako bi supstrat upio vodu. Nakon toga orhideju nije potrebno zalijevati desetak dana, iako to ovisi o pojedinoj vrsti te uvjetima u stanu.
Zaneseni ljepotom cvijeta mnogi će ih kupiti u punom cvatu, ali nakon što izgube cvjetove posvetit će im premalo pažnje. Dobro je znati da čak i zapuštene orhideje, uz pravilnu njegu već za nekoliko mjeseci mogu ponovo procvjetati. Za one koji još nemaju dovoljno iskustva s orhidejama jedna od najzahvalnijih i najlakših vrsta za održavanje je Phalaenopsis. Dugo cvate i ne traži previše zalijevanja, a od onih je koje će vas same upozoriti kada to treba učiniti.
Nakon što je biljka upila dovoljno vlage, treba je vratiti u suhu teglu. Ako biljka ima previše vode, valja smanjiti zalijevanje, a supstrat prosušiti do novog zalijevanja. Prilikom svakog zalijevanja, a posebno u zimskim mjesecima kada je zrak isušen zbog grijanja, obje strane listova uputno je prskanjem orositi vodom. Nakon cvatnje, cvjetna stapka će se osušiti i treba ju prikratiti. Ona se reže ispod prvog cvijeta tj. mjesta gdje se nalazio najdonji cvijet na stabljici.
orhideja_4orhideja_3
Zračno korijenje, kojim orhideja kao epifit uzima vlagu i hranu iz zraka, ne smije se rezati već ga treba ostaviti da viri iz tegle. Skraćujemo ga jedino u slučaju kad izgubi svoju zelenu boju i počinje se sušiti ili truliti. Pri kupnji orhideje potrebno je obratiti pozornost na listove i korijenje koji moraju biti zdravi i zelene boje. Ukoliko želite da vam orhideja što duže cvate, izaberite biljku koja ima par otvorenih cvjetova kao i nekoliko pupova.
Orhideje se presađuju otprilike svake tri godine, u razdoblju mirovanja. Supstrat se zamjenjuje ako se počeo raspadati ili ukoliko je prekriven gljivicama. Korijenje treba dobro navlažiti da omekša, kako ne bi pucalo prilikom presađivanja, a bolesno i suho korijenje se odstranjuje.
Ukoliko nemate vremena ni prostora za lončanice, prepustite se zadovoljstvu izbora, a prostor u kojem boravite dekorirajte rezanim orhidejama. Čaša vina i nekoliko orhideja uz omiljenu knjigu, posebne će trenutke učiniti nezaboravnima.
 Izvor:dom2.hr

Popularni postovi