Vrtna rasvjeta

Dekor u eksterijeru, vrtna rasvjeta
U večernjim satima efektniji doživljaj svijeta koji nas okružuje, omogućit će nam suvremena vrtna rasvjeta.
Koliko god priroda bila interesantna i čarobna tijekom dana, toliko njenu ljepotu u večernjim satima može naglasiti dobra ambijentalna rasvjeta. Funkcija vrtne rasvjete je dvostruka – s jedne strane osvjetljava prostor komunikacije, a istovremeno i pejzažnu arhitekturu vrta. Njena svrha je olakšati kretanje površinama vrta ili parka, koji često imaju iznimnu hortikulturnu i povijesnu vrijednost. Rasvjeta također obogaćuje prostor svjetlošću, postiže određeni ugođaj te povećava osjećaj sigurnosti u prostoru.
Kako bismo idealno osvijetlili otvoreni prostor, potrebno ga je sagledati u cjelini. To znači da treba poznavati karakteristike pejzažne arhitekture – biti upoznat sa specifičnostima pojedinih biljnih vrsta, poput gustoće krošnji i njihove promjene tijekom godišnjih doba. Dobro je poznavati i osobine samih rasvjetnih tijela: niski rasvjetni stupići sa zrakasto usmjerenim svjetlom osvijetlit će stazu, ali i tratinu ili niski grm pored nje. U većem vrtu ili u parku, do izražaja će doći lanterna visine i do nekoliko metara, dok uzidne svjetiljke lijepo osvjetljavaju kameni zid ili stepenice.
vrtna_rasvjeta_4vrtna_rasvjeta_2vrtna_rasvjeta_3
Podne svjetiljke i niski reflektori stapaju se s okolišem te su nevidljivi tijekom dana, a kad padne noć, svojim svjetlom će okupati grmove, krošnje drveta i druge elemente u vrtu. Za stvaranje posebnog ugođaja, može se koristiti i dinamička rasvjeta. Ovakav tip rasvjete stvorit će poseban ugođaj, zahvaljujući mogućnosti mijenjanja boja svjetla te drugim efektima.
Vrtna rasvjeta koristi posebne vrste izvora svjetlosti na izboj, a to su metal-halogeni izvori ili fluokompaktne cijevi, uz deklaraciju proizvođača koja nam potvrđuje da je svjetiljka namijenjena za korištenje na određenoj temperaturi. Temperatura površine podne svjetiljke može doseći i 80-90 °C, pa je potreban oprez ukoliko u prostoru borave mala djeca ili kućni ljubimci.

Također, vrtne svjetiljke su tijekom zime izložene vrlo niskim temperaturama, pa trebaju biti izrađene od materijala koji podnose temperaturne ekstreme. Problem je i stvaranje kondenzata unutar svjetiljke te izloženost velikim količinama oborina. Zbog toga je dobro postaviti profesionalne svjetiljke koje će omogućiti kvalitetnu i dugovječnu rasvjetu vrta. Do izražaja tako dolazi LED tehnologija, bez UV i infracrvenog zračenja, s nižim intenzitetom svjetla koji manje zagađuje okoliš.
Kod postavljanja električnih instalacija svakako se treba pobrinuti da nisu ukopane plitko pod zemljom, kako ne bi došlo do njihovog oštećivanja prilikom štihanja zemlje u vrtu.
Pomno odabrana vrtna rasvjeta stvorit će izniman ambijent za šetnju tijekom ugodnih ljetnih večeri ili čaroban pogled na vrt iz topline doma za hladnijeg vremena.
Izvor:dom2.hr

Popularni postovi