Šišanje živice

Šišanje živice
Redovitim održavanjem i šišanjem, živica će osim lijepog izgleda dobiti i na gustoći. No treba znati kada i kako pravilno orezati živicu kako ne bi došlo do sušenja njenih grana.
Najprikladnije vrijeme za šišanje oblikovanih živica koje su u proljeće potjerale mladice, počinje sredinom lipnja. S krajem tog mjeseca završava proljetno razdoblje intenzivnog rasta, a kako će tijekom ljeta izrasti tek kratki izboji, živica će svoj oblik zadržati do iduće godine.
Razlikujemo dvije vrste živica: formalnu koju određuju čisti oblici i neformalnu bez strogih formi, pa je stoga i njeno održavanje nešto jednostavnije. Za formalnu živicu pogodne su biljke koje bujno tjeraju pa će zbog tog razloga biti prikladnije za češće orezivanje. To su primjerice: buksus, šimšir, tisa, lovor-višnja, kalina, grab, bukva i kupresociparis. Ukoliko su vam draže nepravilne forme, dobar izbor za živicu neformalnog oblika bit će jasmin, pajasmin, suručica, berberis, žutika, petoprste ili forzicija.
Idealna razdoblja za sadnju živice su jesen i proljeće. Jesen je pogodna za sadnju listopadnih grmova, kod kojih je korijen sadnice u prodaji bez zemlje. Sadnice iz kontejnera mogu se saditi i tijekom ljeta, pod uvjetom da se redovito zalijevaju.
zivica_4zivica_222zivica_3
Neformalne živice šišaju se dva puta godišnje. Prvi put prije početka vegetacije, te na njenom završetku, krajem ljeta. Forzicija primjerice cvate vrlo rano, stoga je orezivanje bilo potrebno obaviti potkraj zime, odnosno netom prije početka vegetacije.
Niske, sitnolisne živice poput šimšira, moguće je šišati ručnim ili električnim škarama, kao i visoke živice kod kojih će nam električne škare znatno olakšati rad i uštedjeti vrijeme. Visoke živice treba šišati počevši od bočnih stranica, rezovima odozdo prema gore. Posljednji se šiša vrh živice, a kako bi bio što ravniji škare moraju biti postavljene vodoravno. Biljke velikih listova, poput lovor-višnje i božikovine, najbolje je šišati oštrim ručnim škarama za živicu, jer će rez biti čišći i oštriji od reza električnim škarama.
Kako bi živica bila gusta i lijepa, osim orezivanja potrebno ju je i prihranjivati, kako putem korijena, tako i folijarno, odnosno putem listova. Kao i ostale biljne vrste živicu tijekom sunčanih i toplih dana treba zalijevati, a tijekom cijele vegetacijske sezone potrebno ju je i čistiti od odumrlih listova, kako bi se osigurala prozračnost grma i bujniji rast.
Neredovito i nedovoljno šišanje loše je za sve vrste živica koje su tada prorijeđene, slabo razgranate i s gustim busenovima tek na vrhu grana. Za koju ćete se vrstu živice odlučiti ovisi o veličini i položaju vrta, odnosno vrlo je bitno je li ona predviđena na osunčanoj ili sjenovitoj površini, ali i o vašem ukusu, odnosno o vrsti vrta koji uređujete i simpatiji prema određenim biljnim vrstama.
Izvor:dom2.hr

Popularni postovi