Biljke mesožderke - upoznajte ih!

Biljke mesožderke
Iako djeluju opasno, mesožderke su zapravo vrlo fragilne biljke koje loveći kukce pribavljaju dovoljno hranjivih tvari za svoj život.
Izložene nepogodnim uvjetima za život, pojedine biljne vrste prilagođavale su oblik svoga tijela i lišća kako bi namirile svoje potrebe, ponekad na jedini mogući način. Tako su kaktusi oblik tijela prilagodili potrebi da za rijetkih kišnih dana u pustinji upiju dovoljno vode kako bi bez padalina mogli živjeti i po nekoliko mjeseci.
Za razliku od sukulenata koji žive u sušnim područjima, karnivorne biljke žive na vlažnim tresetnim tlima, siromašnom nitratima. One fotosintezom ne mogu proizvesti dovoljnu količinu tvari neophodnih za život, pa za dopunu svoje ishrane koriste životinjske bjelančevine. Ovakve biljke, koje potrebnu količinu nitrata osiguravaju hraneći se kukcima i drugim životinjicama nazivaju se mesožderkama.
Biljke mesožderke su oblik tijela i način hvatanja kukaca prilagodile svom staništu. Opremljene su organima za hvatanje i probavu prvenstveno kukaca, pa ih zovemo i kukcožderkama ili insektivornim biljkama. Pojedine vrste mesožderki love čak i malene životinje poput voluharica, no to ne znači da su opasne za čovjeka.

Razlikuju se po načinu lova. Dionea primjerice to čini aktivno što znači da listovi svojim pokretanjem hvataju i onesposobljavaju plijen koji zatim razgrade uz pomoć svojih probavnih sokova. Isisavanje sokova iz plijena traje oko 10 dana, nakon čega će biljka izbaciti djelomično probavljeno tijelo kukca.
mesozderke_3mesozderke_4mesozderke_2
Za razliku od egzotičnih mesožderki, koje love zatvaranjem cvjetova poput čeljusti i zaklapanjem poklopca na vrhu čašice, kod nas žive rosike kod kojih lov ne djeluje toliko spektakularno. One imaju rosnu površinu za koju se kukci jednostavno zalijepe.

Biljke iz roda nepenthes imaju viseće "čašice" tj. "vrčeve", koji su ispunjeni tekućinom za probavu. Kad kukac uđe u vrč, poklopac se zatvara, a životinjica ostaje zarobljena u unutrašnosti biljke. Izlazak joj dodatno onemogućava skliska stijenka biljke.
Prilikom kupnje biljke mesožderke, treba odabrati vrstu koja je prikladna za uzgoj kod kuće te je zasaditi u tresetno tlo. Pošto je vlažnost zraka od posebne važnosti ovim biljkama, potrebno ih je orošavati i to s mekanom vodom, odnosno kišnicom. Osim visoke vlažnosti zraka, mesožderke vole i dosta svježeg zraka i svjetla, no ne i direktno sunce.
Biljku nije uputno hraniti kukcima, jer su joj za normalan rast dovoljna 3 do 4 kukca godišnje, a toliko ih može uloviti i sama. Drugim sirovim mesom, osim kukaca, nipošto ih se ne smije hraniti.
Drosera ili rosika kod nas je zaštićena biljka, stoga u njenoj ljepoti možete uživati u prirodi, gdje će se i ona osjećati najbolje.
Izvor:dom2.hr

Popularni postovi