Bonsai - održavanje i njega



Bonsai je nastao prije mnogo tisuća godina u Kini, a zadnjih 500tinjak godina usavršili su ga u Japanu. Bonsai u doslovnom prijevodu znači stabalce u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne vještine, a velik je naglasak na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabalce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u "normalnoj" veličini u prirodi.
Danas se već uzgojeni i formirani bonsai može kupiti u mnogobrojnim vrtnim centrima. Nakon toga potrebno ga je pravilno održavati pa evo nekoliko bitnih segmenata uzgoja i održavanja bonsaia:



Zalijevanje

Najčešći razlog propadanja bonsai stabla je nepravilno zalijevanje. Dinamiku zalijevanja uvelike određuju uvjeti poput vlažnosti, stupanj zadržavanja vlage u lončanici, klimatski i vremenski uvjeti te veličina posude. No, bonsai stabalce treba zalijevanje svaki ili svaki drugi dan, ali nikad ne smije biti natopljeno vodom.

Gnojenje

Umjetno gnojivo topivo u vodi obično se koristi svaka dva do četiri tjedna dok je biljka u fazi rasta i razvoja. Gnojivo je najbolje upotrijebiti nakon zalijevanje kako ne bi oštetilo korijen biljke.



Presađivanje

Bonsai stabalce potrebno je presađivati svake dvije do tri godine, no to ovisi o razvoju biljke i veličine posude. Ako planirate presađivati svoj bonsai, uradite to u fazi mirovanja, tj. u razdoblju od kasne jeseni do ranog proljeća. Mlađe biljke je dovoljno presađivati svake dvije godine, a starije jednom u četiri godine. Nakon presađivanja stabalcu ne dodajite gnojivo barem tri do četiri tjedna.

Obrezivanje

Kako bi bonsai stabalce ostalo minijaturno obavezno ga se mora obrezivati i oblikovati. Na proljeće obrezujte najsnažnije grančice, a kako stabalce ne bi oslabjelo ne smijete ih sve obrezati.
Kod uzgoja bonsaija, uz obrezivanje krošnje jako je važno i obrezivanje korijena. Krošnja uvijek ima prostora za novi rast, no kod korijena prostor je ograničen.
Jedno je od okvirnih pravila pri obrezivanju korijena da se u jednom presađivanju ne odstrani više od trećine korjenova sustava.

Oblikovanje se vrši tzv. ožičavanjem, tehnikom kojom se na grane pažljivo, u pravilnim razmacima, omata žica koja će držati granu u željenom smjeru. Žica koja se nanosi na granu u pravilnim razmacima služi kao udlaga, kalup jer se tako omotana grana može pažljivo svinuti, nakon čega će i ostati u željenu položaju što joj omogućuje čvrstoća žice. Nakon šest mjeseci žica se skida kako grančice ne bi rasle oko žice.

Popularni postovi