TRAVNJAK - sve o sadnji, njezi i uređenju

Tajna lijepog i zdravog travnjaka u budućnosti, je dobra priprema prije njegova sijanja. Ovdje se vrijedi potruditi oko obrade tla i odabira sjemena. Kvalitetnom obradom tla treba ukloniti napasne korove i na dubinu od 15cm unijeti organsko ili mineralno gnojivo jer se upravo do te dubine razvija korijenje većine trava. Nakon što se grabljama poravna tlo te odstrane nepoželjne tvari (kamenje, biljni ostaci, korijenje dugog bilja...), ručno ili sijačicom, sije se sjeme trava. Pri odabiru mješavine sjemena valjda paziti na namjenu travnjaka; ukrasni travnjak, sportsko igralište ili oboje, položaj (sunce ili sjena) kao i o podnoblju.

Tajna je u pravilnoj njezi

Nakon sjetve, površinu je dobro proći valjkom ili daskama pričvršćenim na potplate cipela. Da bi proklijalo, sjeme se mora zaliti prskalicom s finim mlazom jer će inače doći do poplave. Ovisno o vremenskim uvjetima, zalijevanje se mora ponavljati čak i nekoliko puta dnevno, sve dok trava ne razvije par listića. Mladi su travnjaci osjetljivi na kemikalije pa prvih 6 tjedana nemojte koristiti pesticide ni gnojiva.
Otprilike nakon toga vremena možete početi i s prvim košnjama, a prva tri mjeseca trebalo bi izbjegavati intenzivno gaženje travnjaka. Kosilica za košnju trave trebala bi imati uvijek oštar nož - tupi noževi oštećuju i melju vlati trave koje su zbog toga podložnije bolestima.

Na zbitim tlima potrebno je prozračiti travnjak, a u tu se svrhu, osim specijalnim alatima, možete poslužiti i običnim vilama. U pravilu, prozračivanje nije nužno u njezi travnjaka. Iznimke su sportski tereni i često gaženi travnjaci koji se zbog zbijenog tla ipak trebaju redovito prozračivati. Grabljama treba ukloniti mahovinu i mrtve biljne ostatke, a na mjestima većih praznina nadosijati novu travu. Ako se trava ne posije, na tom će mjestu niknuti korov.

Gnojenje uvijek prije kiše

Izbor gnojiva za prihranu travnjaka zaista je širok i u gotovo svakom vrtnom centru mogu se pronaći specijalna gnojiva za prihranu travnjaka. Najbolji izbor za prvu proljetnu prihranu su gnojiva s ujednačenim sadržajem NPK elemenata. Preporučljivo ih je primijeniti neposredno prije kiše ili nakon rasipanja granula obilnije zaliti travnjak. Nakon svake dvije košnje poželjno je prihraniti travnjak nekim dušičnim gnojivom ako se želi zadržati lijepa boja i izgled trave. Nakon košnje trava se ne mora skupljati - mikroorganizmi će preraditi biljni materijal i tako obogatiti tlo hranjivim elementima.
Problem se može pojaviti kada je mnogo otkosa, u tom se slučaju ipak preporučuje pograbljati travu i višak odložiti negdje drugdje. Često, i vrlo pogrešno, jest mišljenje da je sve sjeme trava jednako. Travne mješavine razlikuju se po sastavu, kvaliteti, otpornosti na bolesti i predviđenoj upotrebi. Također, selekcionirane su vrste trava koje i u suhim i vrućim klimama daju zelen i bujan travnjak.

travnjak

Jeste li znali?

  • Travnjak površine 200m2 dnevno proizvede dovoljno kisika za četveročlanu obitelj!
  • Travnjak je prirodni filter za ugljični monoksid i nitrate
  • Travnjaci pomažu pročišćavanju vode koja ulazi u tlo jer korijenje trava i mikroogranizmi u tlu zadržavaju mnoge onečišćivače
  • ... čiste prašinu iz zraka, a upravo je nedostatak travnjaka razlog zašto se događaju pješčane oluje u pustinjama
  • Trava je izvrstan klima uređaj ljeti i grijač zimi - zadržava temperaturu između 10°C i 23°C dok temperatura pločnika varira od 38°C ljeti pa do -1°C zimi
  • kupci nekretnina u SAD-u smatraju da njegovan travnjak povećava vrijednost kuće za 15%
  • prva kosilica patentirana je početkom 19. stoljeća, a do njenog otkrića kao kosilicu za travu na travnjacima ispred Bijele kuće korištena je - ovca

Sorte trava pogodne za travnjake

Engleski ljulj (Lolium perenne)

Najčešće se koristi kao glavna komponenta svih travnatih smjesa. Zbog brzog rasta i razvoja najraširenija je trava u Europi. Uspijeva na svim vrstama tla (najmoblje ipak uspijeva u umjerenim klimatima), a slabije podnosi vruće i suho vrijeme. U usporedbi s drguim travama ima relativno kratak vijek trajanja (3-5 godina) pa ga je potrebno češće obnavljati. Zbog sposobnosti brze regenereacije vrlo je otporan na gaženje.

Rosulje (rod Agrostis)
Također su česti sastojak smjesa za ukrasne travnjake zbog mnogih prednosti: otporne su na gaženje, mogu se kositi vrlo nisko, a da ih se pritom ne ošteti, imaju gust korijenov sustav i lijepu tamno zelenu nijansu. Koriste se na golf-terenima i površinama koje moraju biti lijepe zelene boje.

Vlasulje (rod Festuca)
Trave koje su raširene uglavnom u umjerenim i hladnimjim klimatskim područjima. Osim kao ukrasna trava za travnjake i golf-terene, koristi se i za kontrolu erozije tla te hranidbu stoke - posebno konja. Dodaje se kao komponenta travnim mješavinama namijenjenima sjeni jer čak i u uvjetima slabijeg svjetla zadržava lijepu zelenu boju.

Vlasnjače (rod Poa)
Još jedna od važnijih komponenata travnih smjesa. Najbolje uspijevaju na plodnim i dobro dreniranim tlima. Formiraju vrlo guste busene i zbog toga su izvanredno otporne na gaženje.
Izvor:gazdarica.com

Popularni postovi