Vrtne garniture za sjedenje

Bez obzira na veličinu i oblik otvorenog prostora koji je povezan s vašim domom, lijepo je i praktično na njemu imati uređen neki oblik prostora za sjedenje.
Da li je riječ o klupicama, stolicama, foteljama, velikim garniturama, ležaljkama ili ljuljačkama, ovisit će o vašoj potrebi i veličini vrta, balkona ili terase.

Oblik vrtnih garnitura za sjedenje

Ako je riječ o velikim prostorima i ako imate brojnu obitelj ili planirate češća druženja s većim brojem prijatelja onda svakako valja razmisliti o većoj garnituri za sjedenje koja se može sastojati od samostalnih trosjeda, dvosjeda, kutnih garnitura ili fotelja.
Ako ste ljubitelj vrtnih zabava uz neizostavnu konzumaciju hrane i pića onda svakako morate razmisliti o nabavci odgovarajućeg stola i stolica.

Nemate li potrebu za velikim društvom, zadovoljit će vas i male fotelje ili manji stol s nekoliko stolica.
U nekom skrovitijem kutku vrta možete postaviti klupu gdje ćete na miru čitati i odmarati se, a možete postaviti i ljuljačku.
Imate li manju djecu, valja razmisliti i o maloj garnituri za sjedenje prilagođenoj njihovom uzrastu.

Elementi vrtnih garnitura

Stol - uvijek birajte što veći, a u skladu s prostorom i mogućnostima ili barem da ima opciju proširenja jer nikad ne znate kada vam može zatrebati još prostora.
Stolice - najvažnije je da budu udobne, a poželjno je da se svojim izgledom uklapaju u ostatak ambijenta.
Garnitura za sjedenje - fotelja, dvosjed, trosjed ili kutna garnitura... Ovisi o potrebama i veličini prostora. Najvažnije da budu udobne i da ste u njima opušteni. Ne robujte trendovima, nabavite ono što vam se stvarno sviđa i što vam je potrebno.
Klupa, ljuljačka - ovo dvoje su prateći elementi koji nisu obavezni ali dobro dođu za trenutke opuštanja i druženja sa samim sobom...

Materijali za vrtne garniture

Materijali od kojih se izrađuju vrtne garniture su različiti: drvo, ratan, kovano željezo, aluminij, plastika i drugi umjetni materijali.
Drvo je kao prirodni materijal najugodnije ljudskom oku i najbolje se uklapa u prirodno okruženje vrta.
Garniture od umjetnih materijala i metala bolje podnose utjecaje vanjskih faktora i jednostavnije se održavaju. Izbor materijala odaberite u skladu s položajem garniture. Ako je većinu vremena na otvorenom bit će više izložena vlazi i sunčevim zrakama, a ako je natkrivena taj utjecaj će biti manji.
Drvo - danas se za izradu vrtnih garnitura najčešće koriste egzotične vrste tropskog drva koje je samo po sebi otporno na vlagu. Najpopularnije vrste su tikovina i eukaliptus. Održavanje je jednostavno, čisti se vrlo lako, četkom i blagim deterdžentom, a nakon sušenja dobro je premazati nekim odgovarajućim uljem.

Rattan - je vrsta puzavice koja raste u tropskim šumama Dalekog Istoka i može narasti i do 30-ak metara u visinu. Namještaj napravljen od kvalitetnog ratana je skoro pa doživotan. Prirodna boja ide od svjetlo žute do sivo-smeđe i smeđe, ali se može farbati i u druge nijanse.
Danas postoji i umjetni rattan od plastičnih materijala koji izgleda vrlo vjerno prirodnom rattanu, ali je znatno jeftiniji. Umjetni rattan se vrlo jednostavno održava toplom vodom i deterdžentom.
 Bambus - bambus je s istog područja kao i rattan i pripada porodici trava. Koristi se za izradu različitog namještaja pa čak i kuća. Bambus je lagan, a odlikuje ga velika tvrdoća. Metal - vrtne garniture od metala su uz adekvatno i pravovremeno održavanje jedne od najdugovječnijih. Najčešće se koristi kovano željezo kod tradicionalnijeg namještaja i aluminij kod modernog. Garniture od metala se lako održavaju, naročito aluminijske.
Plastika - gotovo da nema segmenta gdje nema plastike pa je tako i u području vrtnih garnitura. Postoji niz garnitura od loše (jeftine) plastike pa do vrhunski obrađenih komada najmodernijeg izgleda i dizajna.
Plastiku krasi jednostavnost održavanja i dostupnost.

Pri izboru vrtne garniture ipak birajte one kvalitetnije iako su skuplje jer to je komad namještaja koji ćete imati dugi niz godina i koji se ne mijenja pre često. Osim toga, obratite pažnju i na izgled vrtnih garnitura jer će one ovisiti o stilu uređenja kojeg preferirate.

Izvor:uredisvojdom.com

Popularni postovi