Kako na najbolji način održavati biljke penjačice? Saznajte!

Biljke penjačice su idealan ukras za veliku zidnu površinu ili neki neugledni dio vašeg vrta i okućnice. U Velikoj Britaniji i Francuskoj ovo je najučestaliji i jedan od omiljenih načina ukrašavanja vanjskog dijela vašeg doma.
Prije negoli odlučite koju vrstu i gdje ćete posaditi, dobro se informirajte oko uvjeta i načina sadnje, jer nisu sve biljke pogodne za sve prostore.

Kada govorimo o vrstama penjačica, dijelimo ih na zimzelene i bjelogorične penjačice. U zimzelene spadaju bršljan, zimzelena kozja krv i zimski jasmin. Njih je najbolje saditi na mjestima gdje je sjena ili polusjena, preporučamo na sjevernoj strani kuće. S druge strane bjelogorične penjačice poput vučje stope, klematisa ili trubače preferiraju topliju i osunčaniju stranu kuće.
Penjačice se sade u proljeće, a razlog tome je da se do slijedećeg mraza korijen već dobro oformi i bude jači.
Prilikom sadnje imajte na umu kako korijen mora biti pokriven sa 3-5 cm zemlje. Na zemlju ispod koje ste posadili penjačicu položite veće oblutke kako biste zaštitili zemlju koja se nalazi uz rub kuće. Kamenje postavite mjesec dana nakon sadnje kako bi se slegla.

Nekim biljkama penjačicama je potrebna pomoć kako bi prekrili okomiti zid. To se odnosi na biljke poput klematisa ili glicinije kojima je nabolje staviti vodoravni potporanj od drveta ili staviti potpornje kuke na zid. Kon istaliranja raznih potpora imajte na umu kako oni moraju biti čvrsti jer za vrijeme snijega i zime se na njima nalazi velika težina.
Savjetujemo da biljke penjačice što češće obrezujete kako bi se oformila jača stabljika, a istovremeno da što više mladih izdanaka propupa. Kada penjačice dosegne željenu visinu, obrezujte je svaki mjesec, tako da režete za jednu trećinu jer se tako izdanci podijele i razgranaju. Prilikom sadnje možete se i poigrati maštom i posaditi biljke penjačice iste vrste koje rastu različito vrijeme ili iskombinirati sa ružom penjačicom koja će dati dodatnu ljepotu.

Izvor:savjetnica.com

Popularni postovi