Ribnjak u bašti? Zašto da ne!

Zamislite kako sjedite u vodenom vrtu, gledajući lijene pokrete ribe i osluškujući ritmične šumove vodene fontane.
Uvijek ste željeli sagraditi takvo nešto u svom vrtu ali ste se uplašili pomisli na vodu, jezero, ribnjak u svom vrtu. Umjesto ogromnog jezera što Vam se može činiti komplicirano , razmišljajte intimno. Ovaj posao ne smije Vam uzeti više od jednog dana.
Formalna ili neformalna umjetna jezerca, ribanjci
Formalna jezerca, ribnjaci su obično geometrijskih oblika: obla, kutna, osmerokutna ili trokutna. Stazica i rubovi obično su u linijama. Kamenje, cigla i ornamenti izvrstan su izbor. Grmovi i Feng Shui biljke uredno podrezane za bolji i ljepši ugođaj i izgled.


Neformalna jezerca, ribnjaci mnogo su popularnija. Lagane krivulje i iregularni oblici, rubovi oko ribnjaka svakako su obavezni. Dopušteno je da biljke budu čupave, zanimljivi ornamenti i osobine interesantnosti.

Pogledajte dobro svoje dvorište i odlučite koji tip dizajna je za vas najugodniji.

Mjesto za ribnjak, jezero
Odlučili se koji tip jezera, ribnjaka želite sagraditi, onda razmislite gdje ćete ga izgraditi, na kojem mjestu. Morate uzeti u obzir mnogo faktora koje ulaze u igru: pristup struji, izbor tla, drveće, i nagib.

Bolje da je bliže kući jer tamo već imate prisut struji. Recimo postavite jezero tako da ga vidite iz kuće kroz prozor. No ipak neka bude dovoljno daleko da ne ošteti temelje.

Ako je tlo pjeskovito, oštar nagib na stranama jezera mogu biti problematične za iskopati. Ostavite više prostora kako bi nagib ipak bio postepen. Glineno ili kameno tlo zahtjeva poseban fizički napor, ali tu je prednost boljeg izbora dizajna.
kompost. Možete i provjeriti tlo testirati da biste provjerili ograničenje hranjiva u tlu, no većina cvijeća nije toliko izbirljiva ( osim Azaleja, Rhododendroni,)


Izgraditi jezero ispod drveta može se činiti kao estetično i ugodnije, ali posljedice moru biti devastirajuće. Tri korijena drveta su problem kod kopanja ali pak lijep vizualni ugođaj. Otpalo lišće ubrzo će zagaditi jezero i moguće ubiti ribe. Većina jezera zahtjeva barem 4 do 5 sati dnevnog svjetla, građenje jezera u sjeni može stvoriti mračnu atmosferu koje ribe i biljke ne vole.

Vrste podloga za umjetna jezera, ribnjake

Postoje tri vrste podloga koje možete nabaviti: polythene je najjeftiniji i najmanje trajni, PVC je najčešće upotrebljavan, malo je skuplji i traje barem 12 godina, Butil je najbolji najskuplji izbor, ali trajati će barem 20 godina. Svi kalupi za jezera su ranjivi i mogu ih probušiti korijeni drveća ili kamenje.

Već gotovi kalupi sa skuplji, dogotrajniji, lako se moniraju i lagano popravljaju. No nažalost su ograničeni u dizajnu.
Slijedeći korak mogao bi Vam pomoći pri odluci.

Razmislite o tome koje ribe želite unutar svog jezera. Japanski Koi narastu vrlo veliki i zahtijevaju jezero veličine najmanje 25 cm širok i 5 cm dubok. Japanski Koi su skloni ozljedama na oštre predmete i ne toleriraju lošu kvalitetu vode. Zlatna ribica je ipak najbolji izbor za početnike, najmanje su zahtjevne što se tiče kvalitete vode i potrebno im je samo 18 stupnjeva Celzijusevih da prežive zimu.

Montaža kalupa jezerca i ribnjaka

Gotovo oblikovani kalupi - polegnite kalup za jezero na željeno mjesto i označite područje malo više od ruka kalupa. Iskopajte zemlju, uklonite sve štapove, kamenje iz rupe. Imajte na umu da nivo rupe mora biti ujednačen, poslije je to vrlo teško ispraviti. Gotovo oblikovani kalupi trebaju dobru potporu. Napunite kalup jezera sa vodom i dodajte kamenje za dekoraciju oko ruba jezera.

Kalup: Iskopajte rupu i pazite da bude ujednačen nivo. Uklonite sve oštre predmete iz rupe. Na dno rupe postavite apsorbirajući materijal kao pijesak, slojeve novinskog papira ili stari tepih. Pokušajte ovo činiti za vrijeme sunčanog dana jer kalup postaje savitljiviji, fleksibilniji. Počnite puniti jezero sa vodom. Ako se kalup savija, pokušajte ga izravnati. Morati ćete ući u jezerce, stoga ne nosite obuću koja može oštetiti kalup. Ne brinite ako niste izravnali kalup na svim mjestima, poslagano dekorativno kamenje izravnati će rubove.

Slapovi i fontane
Postoji mnogo načina da stvorite slap, za početnike je najlakše poslužiti se dodatnom zemljom i kamenjem. Izgradite ga toilko visokim kako bi pio proporcionalan u odnosu na jezero. Ovo će trajati neko vrijeme, ali ne posustajte. Uzmite crijevo za vodu kako biste pustili vodu niz slap i popravili koji kamen dok ne dobijete ugodan zvuk žuborenja vode.


 Ako ipak preferirate fontane, ovdje je popis pumpi sa visinom bacanja vode: 1360 litara vide na sat - 0,6 do 0,9 metara, 2268 litara vode, 0,9 do 1,2 metra u zrak, 4536 litara vode/h, 1,5 metra do 1,8 metara u zrak. Bolje je uzeti veću pumpu, nego premalenu.

Za slapove, širina toka ovisi također o veličini pumpe. Slabija pumpa, tanji tok. 2268 litara do 4536 litara je prihvatljiva veličina pumpe za slap.

Pumpe i filteri za vodu
Ako je vaše jezero jako malo filter vam možda ipak neće trebati. Nakon prve godine, kombinacija riba i bilja trebala bi stabilizirati jezero i održavati ga čistim.

Pri normalnom i većem jezeru trebati ćete mali filter koji ćete pričvrstiti na pumpu. Pumpa koja može u vodu je malo skuplja ali jednostavnija za korištenje. Postoji mnogo vrsta i veličina pumpi. Kako biste saznali koja je vama potreban savjetujte se sa prodavačem.
Rukovanje s pumpom podrazumijeva čišćenje filtera, ali i njeno uklanjanje tijekom zimskih mjeseci. Budite posebno sigurni da Vam podvodna pumpa nikad ne ostane upaljena, jer će se transformator spaliti.

Biljke i ribe u jezeru, ribnjaku
Postoji mnogo različitih mogućnosti što se tiče izbora bilja za jezero. Pravilo jest da biljke pokrivaju gotovo 60% površine, to će alge svesti na minimum. Najbolje ćete to postići sa lopočima. Informirajte se u Botaničkom vrtu o prodaji ili u lokalnoj prodavaonici bilja. Mnoge tropske biljke je teško održati na životu za vrijeme zimskih mjeseci.

Najbolja podloga za biljke unutar jezera je ilovača, bilo što lakše će zamutiti jezero. Ne upotrebljavajte treset baziran na kompostu; malo bilja će rasti u tresetu.

Upotrijebite gnojivo u tabletama s postupnim otpuštanjem, specijalno dizajnirane za biljke u vrtnom jezeru. Mnogi ostali tipovi gnojiva, kao đubre ili kompost, može pomoći razvoju algi.

Okolina i uređenje
Iskopajte područje koje mislite urediti uokolo jezera. Upotrijebite grmlje i biljke koje će poticati refleksiju na vodi. Pokušajte se poslužiti sa nekoliko procvjetanih biljaka kako biste privukli leptire i ptice. Sadite biljke koje uspijeva na vašem podneblju.

Popularni postovi